Des de 1982…

El Grup del Correfoc del Follet i la Fantasma de Sant Feliu de Codines neix arrel de la voluntat d’en Pep Casas de fer sortir a la llum una llegenda que la seva besàvia li havia explicat quan era un nen. Amb el pas del temps, aquesta llegenda havia quedat oblidada i en Pep, juntament amb d’altres joves, tenia ganes de fer-la renéixer d’alguna manera.

La idea començà a agafar forma quan, l’any 1981, aquesta colla de jovent anaren al correfoc de les Festes de la Mercè, a Barcelona. Allà veieren que una de les colles utilitzava un gran burro com a bèstia de foc. Entusiasmats per la idea, aconseguiren fabricar un ase que a més a més s’allargava i s’encongia com narra la llegenda. Així va néixer el Follet, la primera bèstia de la colla: un burro fet amb tires de paper maixé i un sistema de ferros una mica rudimentari i sense cap punt de foc. De fet, el foc es llençava des de sota la bèstia amb unes pipetes de pega grega.

El primer correfoc de la colla (primer de la comarca), l’any 1982, el formaren el Follet i una mena de diables, que més que diables eren follets petits sense foc, però amb molta gresca i cridòria. A més d’aquests personatges i com a conseqüència dels greus incendis forestals de l’estiu d’aquell any, aparegueren també els dimonis d’aigua.

L’any següent, amb més experiència, la colla s’atreví a sortir amb la vestimenta tradicional de diable i portant més foc. Malauradament, la roba del Follet s’incendià deixant molt malmesa a la bèstia. Aquest fet provocà que s’encarregués la reconstrucció i millora del Follet, el qual estrenà nova imatge l’any 1984 i que, per sort nostra, encara es conserva. Aquest mateix any, el nostre personatge sortí acompanyat d’una nova figura: la Fantasma, la seva companya inseparable.

Aquesta és la base de la nostra història, una història que ja ha complert 30 anys i que gaudeix de molt bona salut, amb noves adquisicions com la Burreta i la Peggy (bèsties del correfoc infantil), molts amics i col·laboradors i tot un poble al darrera que cada Festa Major surt a gaudir d’una de les llegendes més entranyables del municipi.