La llegenda

La Llegenda del Follet i la Fantasma és una de les més antigues del nostre municipi. Amb tres segles d’antiguitat, va ser recollida per Joan B. Mumbrú l’any 1890. A més a més aquesta curiosa història, gaudeix de cançó i auca pròpies, gràcies al mestre Isidre Corderas en la vessant musical i Martí Garriga pel què fa a les il·lustracions. La llegenda, que apareix en l’obra de teatre “Lo Follet”, és l’origen de la creació  del Correfoc de Sant Feliu de Codines.

Aquesta narra la història d’uns joves que una nit volien travessar l’antic Torrent de Ca n’Endal. Llavors, de sobte, els nois van veure un ase, que molt amablement, els va deixar pujar a sobre seu per poder creuar el riu. Quan eren al mig, el llom del burro es va estirar i estirar fins arribar a ser tant i tant llarg que semblava una serp. Llavors els jovenets es va adonar que el burro era El Follet i que els volia dur a un estimball on La Fantasma els esperava per capturar-los i menjar-se’ls. Finalment però, van poder saltar de damunt del llom del Follet i es van poder salvar.

Aquesta és la llegenda en la que es basa el Grup del Correfoc del Follet i La Fantasma de Sant Feliu de Codines, la colla més antiga del Vallès Oriental, fundada el 1982. Els dimonis de foc, El Follet amb la Burreta, la Fantasma i finalment els dimonis d’aigua, configuren el nostre correfoc, fent-ne així un espectacle de foc, aigua i una representació amb bestiari en un sol acte.

llegenda_petita