Qui som?

El Grup del Correfoc del Follet i la Fantasma de Sant Feliu de Codines neix arrel de la voluntat d’en Pep Casas de fer sortir a la llum una llegenda que la seva besàvia li havia explicat quan era un nen. Amb el pas del temps, aquesta llegenda havia quedat oblidada i en Pep, juntament amb d’altres joves, tenia ganes de fer-la renéixer d’alguna manera. La idea començà a agafar forma quan, l’any 1981, aquesta colla de jovent anaren al correfoc de les Festes de la Mercè, a Barcelona. Allà veieren que una de les colles utilitzava un gran burro com a bèstia de foc. Entusiasmats per la idea, aconseguiren fabricar un ase que a més a més s’allargava i s’encongia com narra la llegenda. Així va néixer el Follet, la primera bèstia de la colla: un burro fet amb tires de paper maixé i un sistema de ferros una mica rudimentari i sense cap punt de foc. De fet, el foc es llençava des de sota la bèstia amb unes pipetes de pega grega.

El primer correfoc de la colla (primer de la comarca), l’any 1982, el formaren el Follet i una mena de diables, que més que diables eren follets petits sense foc, però amb molta gresca i cridòria. A més d’aquests personatges i com a conseqüència dels greus incendis forestals de l’estiu d’aquell any, aparegueren també els dimonis d’aigua.

La colla es va anar consolidant i va anar creixent fins a passar a ser un referent, ja a la dècada dels 90. El correfoc va passar a ser un dels actes referents i més esperats de la Festa Major del poble i se celebrava el divendres com a acte principal i d’obertura inicial. Més endavant, a proposta de l’Ajuntament i davant de la creixent assistència tant de participants com de públic, la data es canvià a dissabte.

Actualment som una colla d’amics de Sant Feliu de Codines (d’entre 15 i 50 persones, depèn del dia…) que tenim el privilegi de continuar amb la tradició que fa 30 anys començaren una colla de jovent del nostre poble. Ens uneix la nostra bogeria pel foc, la festa i la cultura popular i les ganes de passar-ho bé!!!

Nosaltres ens considerem una gran família que durant tot l’any ens dediquem a organitzar diverses activitats. Hem organitzat el Quinto de Nadal, la Revetlla de Sant Joan, el Carnestoltes, la Gimcana Risk Total, la Trobada de Diables, les Trobades de Bèsties…) que tenen el seu gran final en el Gran Correfoc de Festa Major (divendres o dissabte del tercer cap de setmana de setembre) on portadors, encenedors, carregadors, bèsties, diables i altres personatges, juntament amb els tabalers dels No m’atabalis, omplim d’aigua, foc, fum, color, llum i molta canya els carrers i places del nostre poble.

A continuació us deixem amb la imatge de tota la tropa perquè així ens tingueu ben fitxadets per si mai us cremem el cul!!!

Salut i foc!!!

foto_grup_correfoc_web